Deze website gebruikt cookies om uw bezoekervaring te verbeteren.
Klik op akkoord om verder te gaan:
WhatsApp Chat
met
ons!
Polijsten
vanaf € 9,-
per m2!
Bel direct 06 2449 2668
✓ Echt vakmanschap   ✓ Landelijke dekking   ✓ Vrijblijvende offerte   ✓ 25+ jaar ervaring   ✓ Stofvrije werkwijze   ✓ Gratis proefstuk
Facebook Instagram WhatsApp

Natuursteen onder de loep

Doe maar een natuursteen vloer!

Waarom zijn natuursteen vloeren eigenlijk zo populair tegenwoordig? Als de vloer er eenmaal ligt, zeggen wij: makkelijk in onderhoud, koel in de zomer, aangenaam in de winter (met vloerverwarming) en gewoon mooi. Maar het natuursteen heeft een lange weg te gaan voor we onze voetafdrukken op die vloer kunnen achterlaten.


Van aardkorst naar steengroeve

Wat ons ook zo aanspreekt, is dat natuursteen echt een oerproduct is. Gedurende miljoenen jaren is het gevormd in de aardkorst uit vloeibaar gesteente (magma, lava) of uit versteend sediment (zand, klei, kalk). We praten dan over duizenden soorten marmer, kalksteen, graniet, leisteen, kwartsiet etc. En met een beetje geluk worden de aardlagen met natuursteen omhoog gestuwd naar de oppervlakte op plaatsen waar het natuursteen gewonnen kan worden. Dat zijn de natuursteengroeves, die over de hele wereld verspreid zijn.


Van steengroeve naar tegelvloer

Maar hoe vormen we massief gesteente om in vloertegels? Dat hebben we geleerd van de oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen. Hun methoden om natuursteen te winnen zijn wel verbeterd, maar niet echt veranderd. Natuursteen zoals marmer, kalksteen en graniet wordt in grote blokken uit de berg gezaagd of geboord, terwijl gelaagd leisteen en kwartsiet in schollen van de rots gespleten wordt. De blokken en schollen worden verzaagd tot tegels. Om die tegels geschikt te maken voor vloeren, moet het oppervlak verder worden afgewerkt, maar daarover later.


Tip

Hoe stoer je oeroude natuursteenvloer ook is, dat behoed hem niet voor vervuiling en slijtage. Met vakkundig vloeronderhoud geven wij elke natuursteen vloer zijn originele uitstraling terug.