Deze website gebruikt cookies om uw bezoekervaring te verbeteren.
Klik op akkoord om verder te gaan:
WhatsApp Chat
met
ons!
Polijsten
vanaf € 9,-
per m2!
Bel direct 06 2449 2668
✓ Echt vakmanschap   ✓ Landelijke dekking   ✓ Vrijblijvende offerte   ✓ 25+ jaar ervaring   ✓ Stofvrije werkwijze   ✓ Gratis proefstuk
Facebook Instagram WhatsApp

Zandsteen vloeronderhoud

Wat is zandsteen?

Zuivere zandsteen is gevormd uit versteende zandlagen, bevat veel kwarts en is geelbruin van kleur. Bij bewerking komt fijnstof vrij, waardoor dit in Nederland verboden is. Er zijn echter kwartshoudende kalkstenen, die dit nadeel niet hebben en ook 'zandsteen' genoemd worden.


Eigenschappen van 'zandsteen'

Zandsteen is grof van structuur en middelmatig hard. Het is bestand tegen normaal gebruik, maar gevoeliger voor slijtage dan bijv. marmer. Omdat zandsteen relatief poreus is, is het ook gevoelig voor vlekken en verkleuring. Daar staat tegenover dat het door zanderige kleurtinten een natuurlijke uitstraling heeft, waar een lichte slijtage ook weer aan kan bijdragen, als je daarvan houdt. Zandsteen is wel vorstbestendig, maar niet geschikt voor buitenvloeren. In droge binnenruimtes kan een zandsteen vloer heel mooi zijn voor een harmonieus interieur.


Bewerking en onderhoud van zandsteen vloeren

Vaak wordt bij zandsteen gekozen voor een doffe afwerking, zeker bij oude échte zandsteen vloeren. De varianten (o.a. kwartsiet) kunnen gezoet worden om de tegels gladder te maken en een matglans te geven. Zelfs een glanzende afwerking is mogelijk, waarbij de kleuren verdiept worden. Dezelfde bewerkingen zijn uiteraard ook geschikt voor het vloeronderhoud. Zo heeft de zandsteen vloer op de foto een originele uitstraling en deze hebben wij dan ook alleen grondig gereinigd en daarna geïmpregneerd om vocht en vuil af te stoten. Hij ligt er weer prachtig bij!


Tip

Sterk vervuilde zandsteen is moeilijk schoon te krijgen. Zure en bijtende middelen zijn in ieder geval taboe. Wij weten precies hoe we jouw zandsteen vloer zonder schade kunnen reinigen en impregneren, zodat hij weer jarenlang mooi blijft.